Upoznajte naše članove – Vjekoslav Vargić

Nastavljamo s nizom objava kroz koje ćete imati priliku upoznati naše vrijedne članove koji se trude djeci prenijeti znanje i entuzijazam koji oni imaju prema STEM području.

Ovaj puta ćete upoznati Vjeku! 🙂

    Bok! Kako se zoveš i čime se baviš?

Bok, zovem se Vjekoslav, ali tako me zvala samo mama kad bi bila ljuta. Inače, a i za sve ostale sam samo Vjeko. Trenutno sam zaposlen kao “Embedded software developer” u Ericssonu, a bavim se programiranjem 5G mobilnih antena koje su danas popularna tema.

    Zašto misliš da je dodatno obrazovanje u STEM-u važno? Što djeca mogu dobiti time?

Dobra matematička podloga, logička analiza i informatička pismenost danas su nužnost, a ne dodatna edukacija kojom bismo se istaknuli. S obzirom na to da se obrazovni sustav ne uspijeva prilagoditi vrlo brzom tehnološkom razvoju, STEM obrazovanjem djeca razvijaju upravo ta nužna znanja koja im daju dobru podlogu da uz daljnje obrazovanje postignu globalnu kompetentnost i da si jednog dana omoguće dobru poziciju na tržištu rada.

    Kako bi, po tvom mišljenju, izgledala idealna osnovna škola? Što bi djeca učila i kako? Ima li nešto što bi želio da si imao u školi tada?

Smatram da drastične promjene često nose previše rizika i generalno sam više za postupno uvođenje promjena. Prema tome, moja verzija idealne osnovne škole ne bi puno odskakala od onoga što imamo danas. Smatram da u svijetu ima dovoljno primjera kvalitetnih obrazovnih struktura i da je prava mudrost zapravo u tome kako uzeti najbolje što se trenutno može pronaći te prilagoditi to našim uvjetima, kulturi i mogućnostima. U tom smjeru, držim da mlađu djecu treba više fizički aktivirati, podučavati kroz priču i interakciju. Staviti naglasak na podučavanje moralnim vrijednostima, društvenim odgovornostima i kritičkom promišljanju. S druge strane, potrebno ih je rasteretiti određenog dijela gradiva za koje si to možemo priuštiti, odnosno koje će djeca moći kasnije nadoknaditi. Mišljenja sam da je to jedan vrlo odgovoran i kompleksan posao kojem bi se svakako trebalo pristupiti sustavno.

Volio bih da sam u školi imao više tjelesne aktivnosti, a informatika mi je bila najzabavnija dok smo pod odmorom igrali Counter Strike pa mi ne bi smetalo ni da su odmori bili duži.

    Kako zamišljaš poslove budućnosti?

Zamišljam ih s više sjedenja i stiskanja gumbića, a manje kretanja i društvenog kontakta. Vjerujem da će se tehnološki napredak nastaviti, stoga će vjerojatno rasti i mrežno poslovanje, digitalizacija društva, a samim time i veća ovisnost o računalima za obavljanje posla, ali i za svakodnevni život.

    Kako to da si se odlučio volontirati?

Kao što sam naveo, smatram da djecu treba više podučavati, između ostalog, društvenim odgovornostima, stoga smatram ovo volontiranje vlastitom društvenom odgovornošću da pridonesem razvijanju mladih mozgova kako bi jednog dana oni upregnuli vlastite intelektualne kapacitete za daljnji doprinos društvu i njegovom razvoju. Ako to ne bude slučaj, onda barem da kvalitetno i zabavno provedu vrijeme. 🙂

    Što ti je najbolje kod rada s djecom? Misliš li da i mi nešto možemo naučiti od djece?

Najbolje kod rada s djecom su mi njihove izjave i međusobni odnosi. Upravo s tim mi pomažu sagledati stvari iz drugačije perspektive i otvoriti oči prema tome da su stvari ponekad jednostavnije nego što se čine.

    Što te dovelo u STEMALICU?

Prijateljstvo s njezinim osnivačima. 🙂

    Imaš li još kakvih hobija koje bi želio podijeliti?

Osim što često znam provesti lijep i sunčan dan zatvoren u stanu sjedeći za računalom, volim odigrati i košarku s prijateljima, a znam zaigrati i poneku amatersku košarkašku ligu.

    Kakvi su planovi za budućnost?

Prva iduća stvar na mojoj TODO listi je upravo složiti plan za budućnost.

Leave a Comment

Your email address will not be published.