u stemalici

vjerujemo da je obrazovanje ključ

TKO SMO MI

Sve je počelo 2018. godine kada se dvoje kolega s fakulteta našlo na piću. Kroz razgovor došlo se na temu volontiranja i nakon malo razmišljanja, pala je odluka da se pokrene ogranak Code Cluba na Fakultetu Elektrohenike i Računarstva u Zagrebu (Code Club je svjetska mreža besplatnih volonterskih klubova programiranja za djecu). Fakultet nam je velikodušno ustupio prostor na korištenje i tijekom školske godine 2018./2019. održano je 60-tak radionica s 25 djece. Kroz godinu nam se priključilo još zaljubljenika u podučavanje djece STEM-u te je konačni broj volontera bio čak deset!  Potaknuti dobrim uspjehom i odazivom na radionice, odlučujemo zakoračiti korak naprijed i osnovati udrugu.

Udruga STEMALICA osnovna je u svibnju 2019. godine kao nastavak prethodnih aktivnosti u polju edukacije djece u STEM području. Na ovaj način se nadamo doprijeti do većeg broja djece i u njima probuditi znatiželju za tehnologijom koju i sami svakodnevno nosimo. Znamo da je svako dijete posebno i da svako dijete ima specifične talente i želje za budućnost. Stoga, naša misija nije djecu naučiti samo programirati već im ugraditi vječnu znatiželju i pokazati da im tehnologija, bez obzira koji put kasnije odabrali, može uvelike olakšati izazove i pomoći u ostvarenju snova.

PRISTUP

Svako dijete je posebno

Svako dijete ima svoje želje i snove

U posljednjih nekoliko godina, svjedoci smo kako svijet sve brže napreduje i kako područja poput robotike uzimaju zamah i brzo postaju vrlo tražena. Školstvo je shvatilo da djecu privlači praktičan rad i tehnologija te da kroz STEM radionice mogu dodatno motivirati djecu za svakodnevno gradivo.

Međutim, što ako se Vaše dijete ne želi baviti robotikom? Kako mu pokazati i objasniti da znanja koja će usvojiti kroz STEM radionice može primijeniti u mnogim drugim područjima?

U STEMALICI vjerujemo da su osnovne programiranja korisne svakome, čime god se bavio. Stoga u svoje radionice uključujemo probleme iz drugih područja i rješavamo ih tehnologijom/programiranjem,

01.

— Naša misija

Kroz praktičan rad, razumijevanje teorije, kritično i analitično razmišljanje te rad u skupinama, želimo od malih nogu naučiti djecu kako da svojim znanjem rješavaju probleme – prvo u učionici, a zatim i u svijetu.
02.

— Naša vizija

Da svako dijete da svoj doprinos u izgradnji boljeg svijeta pomoću tehnologije.