u stemalici

vjerujemo da je obrazovanje ključ

TKO SMO MI

Sve je počelo 2018. godine kada se dvoje kolega s fakulteta našlo na piću. Kroz razgovor došlo se na temu volontiranja i nakon malo razmišljanja, pala je odluka da se pokrene ogranak Code Cluba na Fakultetu Elektrohenike i Računarstva u Zagrebu (Code Club je svjetska mreža besplatnih volonterskih klubova programiranja za djecu). Fakultet nam je velikodušno ustupio prostor na korištenje i tijekom školske godine 2018./2019. održano je 60-tak radionica s 25 djece. Kroz godinu nam se priključilo još zaljubljenika u podučavanje djece STEM-u te je konačni broj volontera bio čak deset!  Potaknuti dobrim uspjehom i odazivom na radionice, odlučujemo zakoračiti korak naprijed i osnovati udrugu.

Udruga STEMALICA osnovna je u svibnju 2019. godine kao nastavak prethodnih aktivnosti u polju edukacije djece u STEM području. Na ovaj način se nadamo doprijeti do većeg broja djece i u njima probuditi znatiželju za tehnologijom koju i sami svakodnevno nosimo. Znamo da je svako dijete posebno i da svako dijete ima specifične talente i želje za budućnost. Stoga, naša misija nije djecu naučiti samo programirati već im ugraditi vječnu znatiželju i pokazati da im tehnologija, bez obzira koji put kasnije odabrali, može uvelike olakšati izazove i pomoći u ostvarenju snova.

Pregled projekata

STEMALICA trenutno kroz školsku godinu 2022./2023. provodi 4 različiti programa za učenike osnovnih škola od 1. do 8. razreda:

 • Kreativno programiranje (1. i 2. razred) – upoznavanje kroz igru sa programiranjem u blokovskom programskom jeziku Scratch.
 • Osnove programskog razmišljanja (3. – 5. razred) –  programiranje u blokovskom programskom jeziku Scratch gdje se kroz učenje osnova programskog razmišljanja te igru i vizualizaciju, djeca usvajaju i matematičke pojmove koji se smatraju naprednima za njihovu dob.
 • Primijenjeno programiranje (6. i 7. razred) – programiranje u programskom jeziku Python s naglaskom na praktičnu primjenu kroz kreiranje jednostavnih igara.
 • Osnove elektrotehnike 1 (5. – 6. razred) – Uvod u programiranje Arduino pločice kroz pojednostavljeno sučelje. Djeca se upoznavaju sa osnovnim principima u elektrotehnici te čitavim nizom senzora i elektroničkih komponenti kroz pojednostavljeno sučelje. Spoj hardvera (potrebno je spajati senzore, žice, led lampice i slično) i softvera (programiranje ponašanja spojenog hardvera).
 • Osnove elektrotehnike 2 (7. – 8. razred) – Naprednije programiranje Arduino pločice gdje se djeca upoznavaju s pojmovima u elektrotehnici te čitavim nizom senzora i elektroničkih komponenti. Spoj hardvera (potrebno je spajati senzore, žice, led lampice i slično) i softvera (programiranje ponašanja spojenog hardvera). 

Ukupni broj djece koji je pohađao radionice u 2023. je 35

Od 2019. do danas naše je redovite cjelogodišnje programe završilo 150 djece dok je jednodnevnim radionicama prisustvovali oko 230 djece.

Dosadašnje aktivnosti koje smo održali izvan gore navedenih programa:

 • Povremene STEM radionice u suradnji s Udrugom Mali zmaj. Djeca dobnih skupina od 5. do 8. razreda osnovne škole su prisustvovala na 2 radionice. Link: https://www.instagram.com/p/CpxyZwQoqB9/?utm_source=ig_web_copy_link. Sveukupno je na radionicama prisustvovalo 15 djece
 • Prvo izdanje radionica Proljetni BIND – Budi inženjer/ka na dan namijenjenih učenicima osnovnih škola održano je 30. 4. 2022. na FER-u. Radionica je bila podijeljena u tri dijela, ovisno o razredu: Scratch, LEGO Mindstorms EV3  i Croduino u kojima su učenici imali priliku isprogramirati zadatke na teme: klimatske promjene, istraživanje svemira i promet. Na radionicama je prisustvovalo oko 150 djece što je pokazatelj velikog interesa za STEM područje. U organizaciji su sudjelovali FER, ŠUZA, Caliper i Udruga Stemalica. Prošlogodišnja iskustva s Proljetnog BIND-a mogu se vidjeti za sljedećim linkovima: https://www.fer.unizg.hr/novosti?@=2vrkv https://www.zeneimediji.hr/proljetni-bind-na-zabavan-nacin-upoznaje-djecu-sa-steam-podrucjem/

 • Prisustvovanje na natjecanju Generacija Now (https://croatianmakers.hr/hr/project/najbolji-radovi-projekta-generacija-now-u-sk-god-2020-21/)  u školskoj godini 2020./2021. gdje smo izgradili 2 STEM rješenja: Potapanje LED-ica – moderna verzija potapanja brodova (link: https://youtu.be/914cpoSb0Lc) te Suncokret – bežična meteorološka stanica napajana solarnim panelom (link: https://youtu.be/nYKUlm70LbM). Sa projektom Suncokret (https://izradi.croatianmakers.hr/projekti/suncokret/) osvojili smo 2. mjesto u kategoriji 5. – 8. razreda (https://izradi.croatianmakers.hr/competition/generacija-now-zavrsna-izlozba-radova/). Kao mentori smo zajedno sa 3 učenika napravili projektno planiranje te izradili navedene ideje.

 • Povremene radionice 3D modeliranja i printanja. Osim standardnih programa, održali smo 5 radionica 3D modeliranja gdje smo učenicima pokazali kako sami mogu izraditi razne oblike te ih isprintati na 3D printeru. Na radionici je prisustvovali 10 djece.

 • Radionice u Đakovu za popularizaciju znanosti održane su u sklopu desetih Zimskih radionica u Osnovnoj školi Vladimir Nazor 2. i 3. siječnja 2020. Na radionicama smo pokazali primjenu grafičkog programskog jezika Scratch. Kroz tu radionicu je prošlo oko 40 djece, ukupno trajanje radionica je bilo 8 sati.

 • Radionice CodeClub FER – Prethodno osnivanju udruge, dvoje članova se 2018. godine odlučilo na volontiranje u sklopu organizacije Code Club na Fakultetu Elektrotehnike i Računarstva u Zagrebu, gdje su pokrenuli ogranak (Code Club je svjetska mreža besplatnih volonterskih klubova programiranja za djecu). Održano je 60-tak radionica s 25 djece

PRISTUP

Svako dijete je posebno

Svako dijete ima svoje želje i snove

U posljednjih nekoliko godina, svjedoci smo kako svijet sve brže napreduje i kako područja poput robotike uzimaju zamah i brzo postaju vrlo tražena. Školstvo je shvatilo da djecu privlači praktičan rad i tehnologija te da kroz STEM radionice mogu dodatno motivirati djecu za svakodnevno gradivo.

Međutim, što ako se Vaše dijete ne želi baviti robotikom? Kako mu pokazati i objasniti da znanja koja će usvojiti kroz STEM radionice može primijeniti u mnogim drugim područjima?

U STEMALICI vjerujemo da su osnovne programiranja korisne svakome, čime god se bavio. Stoga u svoje radionice uključujemo probleme iz drugih područja i rješavamo ih raznim modernim tehnologijama.

01.

— Naša misija

Kroz praktičan rad, razumijevanje teorije, kritično i analitično razmišljanje te rad u skupinama, želimo od malih nogu naučiti djecu kako da svojim znanjem rješavaju probleme – prvo u učionici, a zatim i u svijetu.
02.

— Naša vizija

Da svako dijete da svoj doprinos u izgradnji boljeg svijeta pomoću tehnologije.