cilj nam je

probuditi znatiželju

ŠTO RADIMO?

Naša filozofija o STEM radionicama je jednostavna – vjerujemo da teorija bez prakse bude vrlo brzo zaboravljena. 

Stoga, naglasak je na praktičnom radu i rješavanju problema kako bi djeca naučila primijeniti naučena znanja.

Radionice se počinju održavati u 10. mjesecu te završavaju otprilike u 5. mjesecu (ovisno o programu) trenutne akademske godine.

Prije svake akademske godine (početak 8. mjeseca) šaljemo upisne formulare za sve predbilježene te tada kreću upisi u radionice sljedeće akademske godine.

Sve radionice se održavaju na Fakultetu elektrotehnike i računarstva na adresi Unska 3, Zagreb i održavaju se u grupama do 10 djece.

Sva plaćanja je moguće obaviti do 4 rate. U slučaju da roditelj prijavljuje više djece, cijena programa je niža za 15% u slučaju drugog djeteta, te 20% za svu ostalu djecu. Nakon procesa prijave, dijete će se smatrati upisano na traženi program nakon uplaćene 1. rate odabranog programa.

Posebno brinemo za zdravlje svih nas te se radionice održavaju uz pridržavanje posljednjih objavljenih epidemioloških mjera:

  • obavezna dezinfekcija ruku na ulazu u učionicu 🤲
  • obavezno nošenje maske za vrijeme radionica 😷
  • održavanje primjerenog razmaka između djece 👩‍💻 🧑‍💻
01.

Kreativno programiranje

Željeli biste da Vaši klinci istraže nevjerojatan svijet programiranja, a da pritom imaju priliku izraziti svoju kreativnost i maštu?

Kroz učenje osnova programskog razmišljanja te kroz igru i vizualizaciju, djeca će usvojiti i matematičke pojmove koji se smatraju naprednima za njihovu dob. 

Za koga su radionice?

Radionice kreativnog programiranja namijenjene su djeci u 1. i 2. razredima osnovne škole.

S kojim se tehnologijama radi?

Blokovski programski jezik Scratch s naglaskom na igru i upoznavanje sa samim programskim okruženjem. Uvod u osnovne koncepte programiranja (programske petlje, strukture programa, varijable, …).

Detalji izvođenja programa

Program se sastoji od 20 radionica u trajanju od 60 minutaTermin radionice je četvrtkom od 18:00 do 19:00. Maximalni broj u grupi je 8 djece.

02.

Osnove programskog razmišljanja

Susreće li se Vaše dijete prvi puta s programiranjem ili ste već bili na radionicama i upoznato je s osnovnim pojmovima? Koji god odgovor bio; izvrsno!

U slučaju da je Vašoj djeci prvi puta da se susreću s programiranjem, važno je da na početku izgrade zdrav pristup rješavanju problema i usvoje osnove. Ako dijete već zna osnovne, ponavljanje i pogled iz drugog kuta samo će osnažiti već postojeće znanje.

Za koga su radionice?

Radionice osnova programskog razmišljanja namijenjene su djeci od 3. do 5. razreda osnovne škole.

S kojim se tehnologijama radi?

Blokovski programski jezik Scratch s naglaskom na samom kreiranju programa i rješavanju problema kroz razna pitanja s više izbora.

Detalji izvođenja programa

Program se sastoji od 25 radionica u trajanju od 60 minutaTermin radionice je četvrtkom od 19:15 do 20:15.

03.

Primijenjeno programiranje

Bez obzira susreće li se Vaše dijete prvi puta s programiranjem ili već zna osnove, ideja programa primijenjenog programiranja je pokazati širok spektar primjene vještine programiranja u drugim područjima.

Program je namijenjen da pokaže djeci kako je programiranje vještina koja im može pomoći u životu, bez obzira koji profesionalni put kasnije odabrali.

Za koga su radionice?

Radionice primijenjenog programiranja su namijenjene djeci od 6. do 8. razreda osnovne škole budući da djeca te dobi već imaju dovoljno razvijene vještine korištenja računala.

S kojim se tehnologijama radi?

Programski jezik Python. Uvod u programski jezik korišten u znanstvenoj zajednici i industriji s naglaskom na praktičnu primjenu kroz kreiranje jednostavih igara.

Detalji izvođenja programa

Program se sastoji od 24 radionice u trajanju od 60 minutaTermin radionice je utorkom od 19:30 do 20:30.

04.

Osnove elektrotehnike
1

Vaše dijete je već steklo osnovna znanja iz programiranja u školi ili kroz izvanškolske aktivnosti, koji je sljedeći logični korak?

Osnove elektrotehnike će djeci dodatno proširiti i osnažiti postojeća znanja te usaditi nova kroz praktičan rad i stvarne projekte.

Ideja programa je da se djeca upoznaju s osnovnim pojmovima u elektrotehnici i upoznaju se s čitavim nizom senzora i elektroničkih komponenti.

Za koga su radionice?

Radionice osnova elektrotehnike su namijenjene djeci od 5. do 6. razreda osnovne škole koja imaju prethodnog iskustva u programiranju (u školi ili na radionicama izvan škole).

S kojim se tehnologijama radi?

Pojednostavljeno programiranje Arduino pločice korištenjem okruženja nalik blokovskom jeziku Scratch. Spoj hardvera (potrebno je spajati senzore, žice, led lampice i slično) i softvera (programiranje ponašanja spojenog hardvera).

Detalji izvođenja programa

Program se sastoji od 11 radionica. Trajanje jedne radionice je 90 minutaTermin radionice je srijedom od 19:30 do 21:00 te se održava jednom u periodu od 2 tjedna.

05.

Osnove elektrotehnike 2

Vaše dijete je već steklo osnovna znanja iz programiranja u školi ili kroz izvanškolske aktivnosti, koji je sljedeći logični korak?

Osnove elektrotehnike će djeci dodatno proširiti i osnažiti postojeća znanja te usaditi nova kroz praktičan rad i stvarne projekte.

Ideja programa je da se djeca upoznaju s naprednijim pojmovima u elektrotehnici i upoznaju se s čitavim nizom senzora i elektroničkih komponenti.

Za koga su radionice?

Radionice osnova elektrotehnike su namijenjene djeci od 7. do 8. razreda osnovne škole koja imaju prethodnog iskustva u programiranju (u školi ili na radionicama izvan škole).

S kojim se tehnologijama radi?

Programiranje Arduino pločice. Spoj hardvera (potrebno je spajati senzore, žice, led lampice i slično) i softvera (programiranje ponašanja spojenog hardvera). Naglasak na funkcioniranju strujnih krugova u programiranju pločice.

Detalji izvođenja programa

Program se sastoji od 20 radionica. Trajanje jedne radionice je 90 minutaTermin radionice je srijedom od 19:30 do 21:00  te se održava jednom u periodu od 2 tjedna.

06.

Povremene radionice
Uskoro ...

ARHIVA radionica

— STEMALICA First Lego League

First Lego League (FLL) je globalno natjecanje u kojem sudjeluje više od 67000 timova iz preko 110 zemalja svijeta. Od školske godine 2020/2021, STEMALICA pokreće svoj FLL tim.

Ovaj program je namijenjen djeci koja se nalaze između programa Osnove programskog razmišljanja i Primijenjenog programiranja te nam u STEMALICI služi kao prijelaz.

Više o First Lego League natjecanju možete saznati na službenoj web stranici.

Za koga su radionice?

STEMALICA FLL je namijenjen djeci od 3. do 5. razreda osnovne škole koja imaju prethodnog iskustva s programiranjem u Scratchu.

Detalji izvođenja programa

Radionice se održavaju svaki tjedan do sredine siječnja tj. do državnog natjecanja. Točan datum održavanje natjecanja nije poznat. Svaka radionica traje 90 minuta i planira se održati barem 15 radionica prije natjecanja. Termin radionice je ponedjeljkom od 19:00 do 20:30.