Upoznajte naše članove – Josipa Lipovac

Nastavljamo s nizom objava kroz koje ćete imati priliku upoznati naše vrijedne članove koji se trude djeci prenijeti znanje i entuzijazam koji oni imaju prema STEM području.

Ovaj puta ćete upoznati Josipu! 🙂

    Bok! Kako se zoveš i čime se baviš?

Bok! 🙂 Moje ime je Josipa i studentica sam 4. godine FER-a, a uz faks radim kao podatkovni znanstvenik. Volonterka sam u STEMALICI i često provodim vrijeme u grupi programa kreativno programiranje, no ponekad zalutam i u ostale grupe.

    Zašto misliš da je dodatno obrazovanje u STEM-u važno? Što djeca mogu dobiti time?

Obrazovanje u STEM-u je po meni veoma važno jer djecu potiče na poseban oblik zaključivanja kakav je potrebno razvijati od što ranije dobi. Takav način obrazovanja djeci pomaže da uvide ljepotu znanosti i kako oni mogu pridonijeti u cijeloj toj priči. U STEMALICI se baziramo na algoritme i programiranje. Raznim interaktivnim zadatcima djecu potičemo na pogled „izvan kutije“ koji je teško postići učenjem iz udžbenika i rješavanjem šablonskih zadataka.

    Kako bi, po tvom mišljenju, izgledala idealna osnovna škola? Što bi djeca učila i kako? Ima li nešto što bi željela da si imala u školi tada?

Uh, ovdje bih mogla puno pisati. Idealna osnovna škola po meni bi bila ona u kojoj bi se svaki učenik u potpunosti mogao ostvariti kao osoba. Svi smo drugačiji i naginjemo na različita područja pa je veoma bitno već u ranoj dobi djecu usmjeriti na pravi put. No, bilo da se radi o učenicima koji su više umjetničke duše, koji imaju razvijen poseban sportski duh ili su pak napredni matematičari moramo biti svjesni da živimo u digitalnom svijetu koji nam pruža beskrajno mnogo mogućnosti i baš zato trebamo djecu naučiti na pravi način razmišljati i rješavati probleme, prilagođavati se situacijama i pripremiti ih na različite izazove. U idealnoj školi učilo bi se kroz praktičan rad i uz individualan pristup svakome. Tako bi se u njihovoj svijesti razvio pravi pogled na svijet, znanost, umjetnost… Voljela bih da sam u svojoj školi imala više radionica i upravo tog praktičnog rada kojeg sam i spomenula kako bih znanje iz udžbenika zaista i postavila u sliku stvarnog svijeta.

Kako zamišljaš poslove budućnosti?

Poslovi budućnosti bit će uvelike digitalizirani. Digitalni svijet iz dana u dan eksponencijalno raste i prodire u svaki dio naše svakodnevice. Mnogo tradicionalnih poslova će se u budućnosti obavljati na sasvim drugačiji način.

    Kako to da si se odlučila volontirati?

Odlučila sam volontirati jer me rad s djecom uveseljava. Budući da sam odrastala uz starijeg brata FER-ovca imala sam priliku vrlo rano saznati za svijet programiranja koji me je zaintrigirao. Žao mi je što tada nisam imala priliku sudjelovati i upoznati svoje vršnjake istih interesa na ovakvim radionicama kakve mi danas pružamo i baš iz tog razloga mi je drago što sam dio ovog svega.

    Što ti je najbolje kod rada s djecom? Misliš li da i mi nešto možemo naučiti od djece?

Najviše volim što su neizmjerno iskreni i znatiželjni. Uvijek mi poprave dan svojim pitanjima, a često ostanem zatečena kako lako i brzo donesu ispravne zaključke. U svakom trenu od njih se može puno naučiti, ponajprije o iskrenosti koju sam već na počeku spomenula, ali isto tako i iz njihovih maštovitih razmišljanja koja nama „odraslima“ veoma teško mogu zalutati glavom, a mogu nam biti od velike pomoći.

    Što te dovelo u STEMALICU?

Prolazeći jednom faksom, skroz slučajno zalutala sam u A105 kako bih pozdravila Anu (tko je u STEMALICI jako dobro zna tko je Ana 🙂 ). U meni se probudila velika znatiželja i veoma brzo sam se odlučila okušati u volontiranju koje mi se na kraju zaista dopalo.

    Imaš li još kakvih hobija koje bi željela podijeliti?

Osim STEMALICE tu je i košarka kojom se bavim još od osnovne škole.

    Kakvi su planovi za budućnost?

Hmm, volim maštati o budućnosti, no ne volim donositi striktne planove jer nikad ne znamo što ih može promijeniti. Trenutni glavni cilj mi je uspješno završiti svoj diplomski studij, a nakon toga nebo je granica. 🙂 Možda upisati doktorat i nastaviti se baviti znanošću i nekakvim oblikom prenošenja znanja jer to je ono što me najviše zanima i inspirira. Kako god bilo, STEMALICU lako vidim kao dio svoje budućnosti. Nadam se da će naše radionice iz dana u dan biti sve bogatije i zanimljivije te da ćemo kod djece stvarno buditi želju za stvaranjem i stalnim napretkom.

Leave a Comment

Your email address will not be published.